Ενημέρωση για την πορεία εργατικής διαμάχης συντρόφου και συζήτηση για οργάνωση δράσεων για περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/04 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ.

*Το δικαστήριο αναβλήθηκε λόγω της πανελλαδικής αποχή δικηγόρων από 23 έως 30 Απριλίου ενάντια στο νέο δικαστικό χάρτη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ

Ο σύντροφος μας Α. εργάστηκε σεζόν στο εστιατόριο «παπαγάλος» στην Αντίπαρο ως βοηθός μάγειρα. Η εργασιακή συνθήκη στο μαγαζί αυτό περιελάβανε από συνεχείς φωνές, βρισίδια και απαξίωση μέχρι και απειλές για σωματική βία και ρίψη αντικειμένων (τασάκι, πιρούνα, μαχαίρι!) προς το προσωπικό, όποτε το αφεντικό είχε τα νεύρα του. Επιπλέον, για τη μοναδική γυναίκα εργαζόμενη την ίδια περίοδο αυτές οι συμπεριφορές συνοδεύονταν από αισχρά σεξιστικά σχόλια αλλά και σεξουαλική παρενόχληση.

Οι παραπάνω πρακτικές τρομοκράτησης φαίνεται πωςδεν αποτελούσαν απλά θράσος από τη γενικευμένη ασυλία που απολαμβάνουν τα αφεντικά,αλλά ότι στόχευαν εξίσου στο να κρατάει η εργοδοσία «συμμορφωμένους» και φοβισμένους τους εργαζόμενους.Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας πολύ καλά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και με σαφή πρόθεση να την εκμεταλλευτεί,το αφεντικό χρησιμοποιούσε και την μη καταβολή των δεδουλευμένων ώστε να τους κρατάει επιπλέον και σε οικονομική ομηρία.Οι συστηματικές τακτικές αυτές, της τρομοκράτησης και της ομηρίας, φάνηκε στην πράξη πως αποσκοπούσαν στο να δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό κλίμα πίεσης, εκφοβισμού και ανασφάλειας. Δημιουργώντας αρχικά και αξιοποιώντας έπειτα αυτό το κλίμα,το αφεντικό πίεζε να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι μειώσεις στα χρήματα που τους οφείλονταν, διαφορετικά να εξαναγκαστούν σε παραίτηση. Σε περίπτωση παραίτησης και μην έχοντας πληρωθεί ακόμα όλα τα δεδουλευμένα τους,οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονταν να παραμένουν με καθημερινά έξοδα και χωρίς δουλειά και εισόδημα στην Αντίπαρο, μήπως και κατορθώσουν να πάρουν τα χρήματά τους ή να αποδεχτούν τελικά όποιο κουτσουρεμένο ποσό τους παζάρευε το αφεντικό.

Υπό και παρά αυτές τις συνθήκες, ο σύντροφος μας κατόρθωσε να πληρωθεί αρχικά ένα μέρος των μέχρι τότε δεδουλευμένων. Καθώς δε σταμάτησε να διεκδικεί όσα του οφείλονταν,το αφεντικό επέλεξε τελικά να τον απολύσει στις 27 Αυγούστου ώστε να «ξεφορτωθεί» τόσοτις συνεχείς διαμαρτυρίες του όσο και ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που του οφείλει. Μην έχοντας πού να μείνει και πώς να βιοποριστεί, ο σύντροφος μας επέστρεψε τελικά στην Πάτρα χωρίς να έχει πληρωθεί ούτε τις υπερωρίες του -11 μέχρι και 13 ώρες καθημερινής εργασίας-  ούτε τα ρεπό που δεν πήρε καθώς εργαζότανε 7 μέρες τη βδομάδα ασταμάτητα, ούτε τα νυχτερινά, τις αργίες, το μέρος από το δώρο και τις άδειες που του αντιστοιχούσαν.

Αν και αισχρές οι πρακτικές στο συγκεκριμένο μαγαζί, δεν είναι ωστόσο ούτε πρωτάκουστες ούτε πέφτουν από τον ουρανό. Τα περιστατικά βίας και ακραίων συμπεριφορών πληθαίνουν και «ανθίζουν» μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο άγριο και στο οποίο τα αφεντικά απολαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη ασυδοσία και ατιμωρησία, με τα όποια εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει να εξαφανίζονται από τον ένα αντεργατικό νόμο μετά τον άλλο. Για την ακρίβεια, το τελευταίο αντεργατικό νομοσχέδιο νομιμοποίησε πρακτικές που έχουν επιβληθεί με τη βία ήδη άτυπα και ειδικά σε κλάδους, όπως στην εστίαση, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη επισφάλεια και βαθιά εκμετάλλευση. Με την ανεργία να αποτελεί μία μόνιμη απειλή που αξιοποιείται για τη διαίρεση των εργαζόμενων και την ευκολότερη απομόνωση και εκμετάλλευσή τους, παρόμοια περιστατικά θα πληθαίνουν διαρκώς. Μια όψη αυτή της βίας αποτελούν και τα εργατικά ατυχήματα που το 2023 εκτοξευτήκανε στις 179 ανθρώπινες ζωές.

Στις 25 Απριλίου θα εκδικαστεί στη Σύρο η υπόθεση του συντρόφου μας που διεκδικεί αποζημίωση και τα δεδουλευμένα του. Στεκόμαστε αλληλέγγυα στον αγώνα του και πλάι σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη που αντιμετωπίζει την εργοδοτική αυθαιρεσία και εκμετάλλευση. Οργανωνόμαστε σε κάθε δουλειά και σε κάθε γειτονιά και απαντάμε συλλογικά. Στη θέση της απομόνωσης και της παραίτησης βάζουμε τη συντροφικότητα και τον αγώνα.

ΚΑΜΙΑ/ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ/ΟΣ ΜΟΝΗ/ΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ/ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙA

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ Α.

*Θα υπάρχει ταμείο οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα*

Αυτοοργανωμένη Κοινότητα Ταξικής Αλληλεγγύης (Α.Κ.Τ.Α.) – Επικοινωνία: akta@riseup.net